A Kelet Népe

2014\12\23

Szonett a Vadonhoz

Szabad vagyok, hagyom

Kifolyik a szemem, vakon

Fehér vászon az asztalon..

 

Ráégett hangok a torkomon

Egy száll gyertya hanyatlik a falon

Kikapart szavakat olvasok..

 

Elfolyó betűkből, meghajlón:

"Tetted a vétked halandó"

Rávérzett sorok, vérző körmökből alvadók

Sötétbe látom a kopogva táncolót

 

Szegény szerencsétlen mocskos Lény!

Csak élsz, csak élsz

És nem veszed észre lángod éltedben

Így táncolsz, s élvezeted kopott a padlód hideg kövén

 

szerző: A. Z.

vers mindenkinek

2014\10\31

Mindenki fél valamitől

Mindenki fél valamitől, főleg így talán mostanság amikor már kezdünk belépni a tél rideg kietlen valóságába, amit még imitt amott felmelegítenek olyan kitalált ünnepek, mint a halloween, a karácsony és a szilveszter... Ilyenkor néhányan legszívesebben téli álmot aludnának mint a medve, mentesülve így a csökkentett gázár okozta problémáktól, vagy a rövid nappalok hosszú éjszakák sorától. Én még is szeretem valahol. Elhagyatottság árad a levegőben amikor kimegyek a gátra és végigtekintek a messzi alföldi kis folyómon.

A kihalni készülő élet a hideg tisztító eljövetelében, minden nappal erősebb lesz, és amikor már nem marad elég fény, vagy unjuk már a megszokottakat a város estéjében, oda jutunk, hogy beülünk letölteni egy jó filmet az ncore-ra  pl. és rettegni rajta, vagy nevetni, vagy mind kettő és happy end... majd összebújunk. Vagy ha mind ez nem adatik meg nekünk akkor ölünk. Rátaposunk egy bent maradt, hidegtől menekülni próbáló hangyára, vagy lecsapunk egy lassuló szúnyogot akinek társai oly sok vért szívtak már ki belőlünk, mint a kormány adandó adóival, így miután jóllaktunk gyűlöletileg leülünk, talán és mocskolódunk egy politikai blogon, és kifejtjük világmegváltó másképp gondolkodó elméleteinket ami talán meg ment minket a totális önpusztításról, mert csak nekünk lehet igazunk...

Vagy csak egyszerűen kimegyünk a kertbe és visszametsszük a bokrokat, fákat esetleg beszántjuk a nagyobb földet. De még millió lehetőségünk van arra, hogy az éjjel nappaltól megkábult szórakoztató csatornákon át a haverokkal vagy családtagokkal eltöltsük az életünk ezen sötét szakaszát.

Még is valahogy úgy érzem az emberek gyengébbik része, valahogy félni kezd. Félünk a be nem fizetett számláktól, félünk a ki nem mondott szavaktól vagy a megmondott sértésektől? És így lassan belénk ültetik a gyilkolást a magányt az elszakadást... Így a tél felé haladva csak úgy, hogy legyen még bennünk több feszültség. Mindezt persze megtehetik filmek, műsorok, talkshow-k vagy egyéb reklámok révén is...

 

 

félelem tél mindenszentek

2014\10\22

Drága lesz az internet

Elbatta, nem kibatott velünk a kormány! Igen, szavaztál volna az emeszpére... most vehetné drogot a hétvégére a pörgős jutyúb videók mellé amit korlátlanul nézhetnél pluszdíj nélkül.. 

A lejátszódó klasszikus választás előtti forgatókönyvek után a kormány 'ránksarcolt'. Bár a felvilágosultabbak már látták előre, és ezért talán el sem mentek szavazni mert nem volt más alternatíva. Valaki meg jobbikként vallva magát még remélt a változás ámításában. Én NEM. A gond a politikus szóval kezdődik, mert ha vezetők lennének akkor talán el gondolkoznék rajta, hogy ha valami társadalmi szerződésvállalás után vezetni engedjük talán.. és találnánk közösen megoldást az égető problémákra. 

Az ország bajban van. És nem azért mert éssel nem kezdünk mondatot, hanem azért mert kurvára szétlopták a haverok, és nem figyelt a NAV. És mi? És mi jó pár cikkben kóstolgathatjuk a törvénysértések tényét és fejleményét egyéb bal, baliberális újságok web és papírlapjain.

Tehát foglaljuk össze: Miközben különadók kivetésére van szükség a szappan, műnövény, kozmetikumokra, főleg az internetre (20 milliárdos bevételt vár a goverment).. mellette olyan adócsalásokra derült fény, mely a be nem fizetett áfákról szól különféle szlovák állcégek tükrében, már több éve tartó alapvető élelmiszerek területén melyet a kormány állítása szerint csak 2-3 milliárd forintot tesz ki. Ami nem is sok tényleg a budgethez képest! De kétlem, hogy csak ennyit. Olyan pénzek folynak el ebben az országban aminek következtében az emberek nem, hogy csak jól élnének, de kimondottan úgy élnének mint gondtalan családok New Hampshire-ben.

800px-Congress_Street,_Portsmouth_NH.jpg

De érezzük azt is (ugye), hogy nem érezzük magunkat rosszul. Mindenünk megvan, mindent megkapunk, mindenünk meglesz, de gondoljunk arra a társadalmi rétegre is akinek kurvára csak lejjebb van az út. Akik kimennek itt hagynak minket, akiknek nem ország az országuk többé... Elhagyatottak, nem várják már a jobbat és mindegy nekik hol kelnek fel másnap, csak ne ebbe a kultúrszar országba kelljen felébredniük, mert úgy gondolják, és tapasztalták, hogy ha követed a Napot több levegőt is kapsz.

migráció NAV netadó

2014\09\05

Miért nem sikerül MLSZ?!

 

Lehet túl optimista vagyok.. és mindig leülök, nagy ritkán 'fel'megyek a Népstadionba. Fiatalabbként szerettem volna a váltást a megváltást, és szerettem volna azt a pici kis jót amin már akkor apám is homlokát dörzsölte tehetetlenül a fotelban, pedig akkor jobb volt! Jobb volt, de már az sem az igazi, még is Istenem azt kérném vissza ha lehetne, hogy annyira legalább büszke lehessek a válogatottunkra, mint a szlovákok, a horvátok, vagy a bosnyákok.. 

Sokat gondolkoztam, hogy mit is írjak le ezen a lapon; megtervezett mondatok, elemzések, feltárások, nyilatkozatok kinyilatkoztatások, kommentek, kutatások, eredmények, és a végeredmények.. De mivel már minden hozzászóló, és blogíró elmondta a voltaképp valóságot, csak idézni tudom őket miért kellene, mit kellene, és mi lenne hatásos. Mert a technika, mert az erőnlét - oh tudom nem erősebb, de lehet - a felállás, a klubfoci, a sok bunda és a megmondóemberek okoskodása lehet a hiba. De sajnos mosta hiba nem a mi készülékeinkbe található, valóban azt látjuk amit játszanak. Visszaolvasva minden hozzászólásokat - lásd néhány:

'szarból nem lehet, várat építeni'

'Mourinho-val sem jutnánk ki!!tökmindegy!!'

'..szalai?...az a hazaàruló szemètlàda...rohadjon meg...'

'az a baj 30 éve álmodunk és mikor felébredünk fáj a valóság !!!'

'Addig jó, amíg Lipták nem válogatott!'

'Lipták már nem tudott visszafordulni.. mikor behivta a Palcsiiii :))'

'TE aki most Liptákot szidod nem tudod milyen fájdalma volt..., BOCS'

 'Liptákot nem? micsoda fordulat:O'

'tuti vereség..... a magyar válogatottnak vége... nehéz beismerni de muszáj.... két három jóskapistát hiába cserélnek ki!!!'

már csak azt értelmezem, hogy teljesen pesszimizmusba fulladtunk, és mint egy mondás tartja 'egy ország futballját jellemzi a nemzet lelkiállapota', így csak azt tudom megállapítani, hogy kurvára magunk alatt vagyunk. (és) Kérdezem én: így kell ez, így kell, hogy maradjunk, vagy akarunk mást is, vannak még itt olyan emberek akik kétséget kizáróan eltudja fogadni más véleményét, és a magáét is hozzáfűzve drukkol egy lélekkel a Csapatért?! Mert a lényeg a támogatás a support, bárki vagy bármi vagy bárhonnan, nekünk egy nemzetként eltérő nézetekkel kell, hogy az országunk csapatát biztassuk! 

Most persze az újabb fordulat történt és a megannyi hátára végre úgy hisszük már kicsivel többen, hogy hát HA! Megint, MEGINT! Bizakodunk! De az elmúlt évek, és Egervári marketingje a szerethető válogatott és a 8-1 óvatosságra int! De a kommentek az emberek bíznak bármi legyen is:

'Baszok én rá csak a románokat oda-vissza'

'Bizunk benned Pali!!!! Hajrá Magyarok!'

'Dárdai végtelenül értelmes ember, a kérdésre válaszol és nem hantázik, tud három mondatot mondani anélkül hogy őőőő-zne, és úgy látszik van szeme a játékosokhoz, rögtön kidobta liptákot '

'Tetszik Palinak a hozzáállása, és több sikert is ért el már életében mint Pinyő.. szóval szerintem vele csak jobb lehet!
Azon a 3 meccsen nem szabad kikapni! Románokat meg ugye értelemszerűen meg kéne verni!'

'1. Köszönjük a Hertha BSC-nek, hogy támogatja Dárdait, s elengedte erre a megmérettetésre.
2. Dárdai felé pedig elismerés, hogy bizonyítani és tenni akar a magyar labdarúgásért, mindenféle alibizés illetve anyagi juttatás nélkül.
3. Üdv. a csapatnál, kitartást, lendületet, sokan támogatnak! Sikeres megmérettetést az új stábnak! '

Valamint a reformjavaslatok:

Csak egy ötlet: Otigba Kenneth (Heerenveen).

Nem értem Rudolf mit keres itt. Legutobb sem ért semmit csak meg volt vele a létszám

Simon mióta védő?

Nikolics?

De a lényeg voltaképp az összeállás, az összetartás.. A magyar szurkoló megint feláll, mert több pozitív kommentet olvasok - bár lehet már többségben csak azok írnak - a bejegyzésekben és várom a megvalósulását a sok jókívánságnak. Várom ugyan azzal a kisgyermeki léttel amikor mint romantikus közhelyként felvetve gyerekként apámnak szaladtam ki a konyhába, hogy kettő nullára vezetünk az Ausztria ellen, és Ő ezt nem tartotta nagy eredménynek...

 

 

...és persze hogy tudtunk örülni, ez is miénk volt...

"1983-ban Mezey György vette át a válogatottat, és ezzel megkezdődött az 1986-ig tartó diadalmenet. 1985-ben csoportelsőként jutott a válogatott az (utolsó) Mexico-i világbajnokságunkra, függetlenül az utolsó csoportmérkőzésen, a pótselejtezőre kényszerülő hollandoktól elszenvedett 1:0-s vereségtől (bár annyi lett volna most legutóbb is). Ekkor a magyar válogatott az európai ranglista élén, és a világranglista negyedik helyén állt. 1984-ben a Bicskei Bertalan vezette ifiválogatott ifjúsági európabajnok lett.[13] E válogatott eredményeinek csúcspontja az 1986-os magyar–brazil találkozó, amelyen 3:0-s magyar győzelem született.[14]"

A lényeg, hogy ami azóta történt egy rémálom egy igaz magyar foci szurkolónak, az agónia. Ahogy felnőttünk és csak egyre jobban azt éreztük, hogy ennél már nincs lejjebb, pedig mindig volt... Kihalt a lélek? Én úgy érzem kihalt. Mert régebben is voltak nagy zakók, és mindig voltak törések, de talpra álltunk és nyertünk! most is szeretnék egy ilyet, most is szeretném, hogy legyen valami ami életre kelt minket, hinni akarok... Mert hinni kell!

... és a hitet a szurkolók is adni tudják úgy hiszem!

1985Magyar.válogatott.jpg

 

szurkolók magyar labdarugás